dimarts, 16 de novembre del 2010
RESTAURANT CUATRO
CACAO
dijous, 4 de novembre del 2010
LA BICICLETA ESTÀTICA
LORDS AND LADIES
dijous, 14 d’octubre del 2010
ADRIAN MOLE: THE PROSTRATE YEARS
IN THE COMPANY OF CHEERFUL LADIES
dijous, 7 d’octubre del 2010
EL ESTABLO CUYANO
JAZZ
divendres, 10 de setembre del 2010
UNE GOURMANDISE
WICKED
dilluns, 19 de juliol del 2010
THE LIGHT FANTASTIC
RESTAURANT H1898
divendres, 9 de juliol del 2010
PETITA ILLA
dimecres, 23 de juny del 2010
ARRELS NÓMADES
dilluns, 21 de juny del 2010
RESTAURANT PETIT COMITÉ
dimecres, 9 de juny del 2010
A GUIDE TO THE BIRDS OF EAST AFRICA
MOVING PICTURES
EL MEU AMIC FRIEDRICH
dilluns, 7 de juny del 2010
RESTAURANT DOS CIELOS
dimecres, 26 de maig del 2010
EL TEMPLO DE MIS AMIGOS
dijous, 13 de maig del 2010
HOTEL RESTAURANT GRAN SOL
dijous, 29 d’abril del 2010
DEWEY
Llibre escrit per Vicki Myron, bibliotecària amb aspecte d’ídem, amb la col·laboració de Bret Witter. Ens explica la historia d’en Dewey Readmore Books, un gat que va ser trobat en un fred matí a la bústia de retorn de llibres d’una biblioteca, i com es va fer seus a tots els humans que va conèixer. El gat acabarà vivint a la biblioteca i sent famós a tot el món. Aquest és el punt de partida, però el llibre ens explica molt més: les successives crisis econòmiques que va viure la petita ciutat de Spencer: atur, reconversions del sector agrícola, especuladors...; la història familiar de Vicki Myron, i com va criar a la seva filla tota sola, com el càncer i l’alcohol van trencar la seva família, i com, a pesar de tot, van saber tirar endavant.
Només una pega: Vicki Myron creu en la cultura de l’esforç, i a estones es fa una mica pesada. Les coses acostumen a costar d’aconseguir, però el que ens ve donat gratuïtament no té, necessàriament, menys valor. En Dewey, precisament, és un exemple d’aquesta gratuïtat.
És un llibre que agradarà als que els agraden els llibres: l’escenari és una biblioteca, a partir de la qual seguim a en Dewey; veiem com la biblioteca es transforma amb l’arribada de les noves tecnologies, veiem com és un punt de trobada per als infants, com els seus empleats intenten convertir-la en un punt d’ajut davant l’atur, veiem com la reformen...
També agradarà als que els agraden els gats. Dewey sedueix als humans d’aquella manera silenciosa i subtil que només els gats coneixen. Dewey dóna per sentat que l’hem d’estimar i respectar, com fan els gats, que sovint consideren que som millors del que en realitat som. Dewey sap qui necessita un refregada, una moixaina o simplement la seva presència a distància, amb aquell sisè sentit dels felins. L’amor dels gats és discret, silenciós i sense grans escarafalls, i així és en Dewey.
Agradarà també a qui vulgui conèixer la història d’una petita ciutat d’Iowa, Amèrica profunda i real, i l’esperit de superació d’una comunitat petita davant l’adversitat.
I aquesta és la millor lliçó que, sense voler-ho, ens dóna Dewey: com la vida continua, obstinadament. Com la mort i l’adversitat en són part, i com un petit canvi pot modificar la perspectiva de les coses i ser font d’inspiració. El llibre dura els 19 anys que va viure en Dewey, i a pesar de la tristor final, veiem que el llegat d’en Dewey, si és que els gats entenen de llegats, és aquest: la vida ha de seguir, i segueix amb o sense nosaltres. És cosa nostra que ens hi sumem o ens n’apartem, però la vida és una energia obstinadíssima, com l’arbre tallat que torna a brotar a la primavera, com el malalt terminal que supera totes les previsions dels metges, o com els milers de gatets rescatats d’una mort segura cada dia en el món.
dimecres, 28 d’abril del 2010
UN CLÀSSIC PER LA REMUNTADA
LA CROADA (PERE QUART)
Quan s'acosta l'hora
les àvies i els petits s'agemoleixen
al fons de les alcoves;
i al recambró de la higiene
donzelles sospiroses
s'emmirallen, malgrat tot, amb càlcul.
Però els barons -fixeu-vos-hi!-
s'alzinen com pollancres
vora la taula devastada;
surten al porxo,
escruten el cel, color de perla falsa.
Bròfecs com els herois en crisi,
abracen per damunt
la muller eixuta,
que temps ha malalteja.
(El gos lànguidament udola
abocat a l'eixida.)
I "Adéu!" criden tots
amb veu entera,
i alcen el braç a mitges,
secrets escèptics tal vegada,
però en l'extrem inexorables.
De dos en dos,
centenars i milers,
es llancen
a les desertes vies de la tarda.
Entre marcials i amotinats
avancen, corren
-escamots convergents,
centúries, legió-
impetuosos, emulant-se
en la carrera única
com assumits pel fat enorme
de les grans ofensives
o els grans èxodes.
Perillosament -oh sí,
que en l'aire sobreneda
un pensament de pluja-,
catòlics de debò,
croats unànimes,
com
un
sol
home,
van a l'estadi nou, van a l'estadi.
dilluns, 26 d’abril del 2010
RUSOS
Novel·la d’Edward Rutherfurd, autor també de London. Són dos llibres molt similars, dos novel.lots històrics de gruix considerable, molt ben documentats i explicats des de la perspectiva de diversos personatges i els seus descendents. London em va agradar bastant, i Rusos estava a la prestatgeria de llibres pendents des de feia temps. Intimidava pel seu gruix, i per la temàtica que, en principi no em resultava gaire atractiva, de la història de Rússia. Superada la intimidació, per la recomanació d’un amic, m’hi he enfrontat, i m’ha agradat bastant, sense arribar a ser un llibre que m’hagi marcat.
Tinc l’edició de novel·la històrica d’El País, en dos volums, que ocupen cadascun 500 pàgines aproximadament. Crec, però, que el deuria comprar al Mercat de Sant Antoni.
Partim de la fundació d’un poblet anomenat Russka (títol original del llibre), en la primeria de l’Edat Mitjana, i seguim als descendents de dos personatges que es troben: un nen, i un guerrer de la tribu dels alans.
És interessant perquè està documentadíssim, i aquesta és una de les pegues, que cau en l’excés d’informació explicant com es vesteixen els personatges, com mengen, com són físicament segons la seva etnia....però sempre ens queda el dret a saltar paràgrafs.
Té interès també per saber una mica de la historia d’un país, Rússia, que es pot resumir (la frase és de l’amic que me’l va recomanar) dient que han estat sempre un poble oprimit, i que només han canviat d’opressor. Aquest en seria el resum, però amb el llibre podem matisar i entendre una mica la peculiar idiosincràsia russa, que explica també la seva història.
A nivell personal, certes èpoques tenen més interès que d’altres, i els voltants de la Revolució Russa estan molt ben explicats, destruint alguns mites.
Els personatges ens condueixen, i per tant, veiem els esdeveniments des de la seva perspectiva i des del seu interès, però no ens hi fan implicar massa. No hi ha personatges commovedors, ni personatges amb els que s’empatitzi, perquè no acaben de baixar mai del “quadre” en el que l’autor els mostra. El mateix autor no sembla empatitzar-hi gaire, perquè a vegades els tracta amb un cert aire de superioritat. Rússia ha patit un retard de segles en incorporar-se a la modernitat, i Rutherfurd els mira a vegades com als parents pobres que no tenen estudis.
En general, però, un llibre que està molt bé per allò de “instruir deleitando”, i també perquè es llegeix sense grans esforços, més enllà de la longitud, i fa amè un tema molt dens.
dimarts, 6 d’abril del 2010
HOSTAL BONAVISTA
Avinguda Catalunya, 14, Cervera. http://www.hotelbonavista.com/
Aquest hostal, situat a Cervera a tocar del casc històric, ha estat una agradable sorpresa. Reformat de poc, té una categoria de tres estrelles, però no ens hi vam estar, només hi vam menjar.
Hi fan un menú diari, que el dissabte Sant costava 20€, amb un munt de plats per triar. Begudes no incloses. La cuina és tradicional catalana, amb una presentació curosa, i unes racions adequades, ni excessives ni escarransides.
Per recomanar uns canelons de bolets absolutament canònics: però dintre dels primers, també era molt bona l’albergínia farcida. Les faves a la catalana, amb molt bon aspecte, també van agradar però se’ls va trobar com a defecte un gust massa pujat. La sopa de caldo també va agradar. Entre els segons, vam tastar una cua de bou deliciosa, amb una salsa lleugerament perfumada de canyella i amb un punt dolç, per sucar-hi pa (i ho diu algú que no acostuma a sucar pa); les galtes de vedella també eren molt bones, amb una cocció tan pausada que es desfeien a la boca. El fricandó també estava molt ben cuinat, amb una salsa deliciosa i amb llenegues. Si us agraden les opcions més simples, el xai a la brasa també era una bona opció, ben guarnit, ben cuinat i amb una carn de qualitat sense gens de “llana”. Les postres, més senzilles, eren majoritàriament gelats o mousses, i mató amb codonyat, però en la línia de la casa, ben presentades.
El servei és molt atent, com ha de ser en un negoci familiar (tercera generació) i finalment amb cafès i begudes va sortir per uns 23€ per persona, preu més que prudent tenint en compte que hi vam menjar magníficament.
Recomanable per a tothom qui li agradi la cuina tradicional. Desprès, aneu a comprar xocolata a la pastisseria Puig, al carrer Major nº28, que la fan boníssima.
dimecres, 31 de març del 2010
WINTERSMITH
Desprès d’espessors diverses, de nou necessitava evasió i de nou he acudit a Terry Pratchett.
Dins de la lectura que faig de les seves novel·les, sense cap ordre cronològic, vaig descobrir que aquesta és la part final d’una trilogia sobre Tiffany Aching, una aprenenta de bruixa. La historia també transcorre al Discworld, però representa que és per a lectors joves. En aquest llibre, l’esperit de l’hivern s’enamora de la Tiffany, i amenaça amb perpetuar eternament el fred i la neu. El millor, però, son els secundaris. A més de les bruixes de Lancre, hi surten una mena de follets de color blau, pèl-roigs, que es vesteixen amb robes a quadres, amants de la beguda i de les baralles, i que parlen un anglès força peculiar, amb paraules gaéliques i un accent endimoniat: els Nac Mac Feegles. Tan peculiars, que quan han de rescatar a l’esperit de l’Estiu del món dels morts, no tenen cap problema perquè saben que no hi ha cap lloc, ni en aquest món ni en l’altre, d’on no els hagin acabat fent fora.
No repetiré el que ja he dit tants cops de Terry Pratchett. Només us diré que, de nou, teniu diversió assegurada, i en ocasions riureu en veu alta.
Us deixo unes quantes cites:
Un Feegle al·lega que encara té dret a divertir-se, tot i estar casat “Hey, ah’m still allowed some boozin’ an’ stealin’ an’ fightin’! said Rob Anybody. “Aye, Rob, but we cannae help noticin’ ye also have tae do the Explainin’, too” said Daft Wullie”
Tiffany fa les feines de la casa, i la seva mare li pregunta perquè no fa servir la màgia: “I thought you just had to wave your hands about” she mumbled nervously. “That works” said Tiffany “but only if you wave them about on the floor with a scrubbing brush”
L’amo d’una fonda relata la seva trobada amb l’esperit de l’hivern, que ha aconseguit encarnar-se ”Ah, I’m a human, I have successfully eaten human sausages! And I said there was no need to be like that, they were made of mostly pig, same as always ”
dilluns, 29 de març del 2010
MITJÀ ORIENT: VIDA MÉS ENLLA DEL SHAWARMA
Siria, Líban, Irak...bressol de la civilització, i actualment vesper. Alguns dels seus ciutadans han emigrat, han vingut al nostre país, i n’han portat els sabors. Vegem alguns exemples.
Ugarit. És una cadena de restaurants sirians, oberta per un empresari amb moltes ganes de treballar que han donat el seu fruit. Té locals per tot Gràcia, i també al centre comercial de la Vila Olímpica i a Diagonal Mar, tot i que aquest darrer no sigui tan recomanable. S’hi mengen plats combinats de regust oriental, i també plats sense combinar de falafel, hummus, mutabal, arayes de carn o de formatge, kebbe...és una opció magnífica per abans del teatre o del cine, perquè el servei és ràpid i atent i el menjar és bo, amb un producte fresc perquè sempre té sortida. Recomanable qualsevol de les seves cremes vegetals, i les postres casolanes de mató o iogurt.
Arabia (Sant Pere Més Alt, 18. A prop del Palau de la Música). El propietari és libanès, però la cuina la conformen plats de tot el Magreb i de l’Orient Mitjà. Hi ha plats més sofisticats, com la pastilla de pollastre, però la millor opció, sobretot si s’hi va en grup, és demanar el menú degustació. Us serviran una selecció variada i abundant d’entrats vegetals, i una selecció de carns a la brasa boníssimes. De postres, hem de recomanar els pastissets àrabs, que son d’elaboració pròpia i de qualitat superior.
Mesopotàmia. (Verdi, 65) Propietat d’un polifacètic iraquià, aquest restaurant ofereix cuina iraquiana, en plats força sofisticats i amb una presentació i unes pretensions més d’alta cuina. Les pretensions s’aconsegueixen en el menjar, però fan una mica de mal a l’hora de pagar: vull dir que sí que hi menjarem coses més elaborades, però el preu és superior als dos anteriors. Una pega: és fosc, i jo sempre he tingut certa mania contra els restaurants foscos. Les amanides i entrants vegetals són molt bons, i em va sorprendre especialment la de col lombarda, molt bona, i ho diu algú que no és gaire fan d’aquest vegetal. Recomanables els guisats de pollastre amb salsa de nous i magrana i el de llima, un veritable festival d’aromes que es desfan i esclaten a la boca. El xai és bo però de gust més intens, potser no agradarà als no gaire carnívors.
És imprescindible reservar, perquè el local és petit i sol estar ple.
dilluns, 15 de març del 2010
THE ALMOST MOON
Un llibre difícil. No per la manera com està escrit, sinó pels temes que tracta. Des de la primera frase “When all is said and done, killing my mother came easily.”, descobrim que aquest llibre parla del cantó més fosc de l’ésser humà, i aquest punt àlgid de l’inici no fa panxa en gairebé cap moment. Vaja, que no és l’únic tabú que es trenca.
L’autora, Alice Sebold, sap de violència a nivell personal, i n’ha fet material literari. El seu primer llibre, “Lucky”, parlava de com se sobreviu a una violació, en primera persona; el segon “The Lovely bones” parlava d’algú que no va tenir aquesta sort, i que ens narrava la seva mort i la vida dels altres sense ella.
La segona novel·la, i tercer llibre, de l’autora, ha rebut bufetades fins al carnet d’identitat d’alguns crítics, probablement perquè és difícil “comprar” el punt de partida i jugar al joc que ens proposa Sebold. Les motivacions de la Helen, la protagonista, per matar a la seva mare, una malalta mental que ha fet desgraciats a tots al seu voltant, potser perquè era l’únic aspecte de la seva vida que era capaç de controlar, son narrades durant les 24 hores que segueixen a l’assassinat de la seva mare.
Però un cop comprat el punt de partida, i un cop aparcades les consideracions morals, anem descobrint tres personatges profundament desgraciats, de diferents maneres, i possiblement condemnats a ser-ho per la repetició de patrons malaltissos que es dóna en totes les famílies, en major o menor mesura. Anem descobrint els secrets amagats d’una família, els lligams entre els seus membres, com alguns n’han aconseguit escapar (paradoxalment, la filla gran, la que es fa més antipàtica), i com els altres avancen a tentines.
És un llibre catàrtic, en aquest sentit, i també és un llibre que costa de deixar, ple d’ànimes ferides, i per descomptat profundament trist. Però molt ben escrit i que ens manté en tensió.
divendres, 5 de març del 2010
EN LA COCINA
Novel·la escrita per Monica Ali. Era un regal d’aniversari, que he tardat en llegir intimidada pel gruix, potser.
Una de les frases publicitàries és “Una novela de la que no se sale indemne”. Vagi per davant la ràbia que em fan aquests eslògans, que semblen dirigits a dir-te el que has de pensar d’un llibre, quan la lectura és una activitat essencialment solitària i íntima. Però en aquest cas és mentida. No se surt indemne de Rayuela, d’alguns llibres de John Irving, dels assaigs de Daniel Pennac, o d’alguns llibres comentats en aquest blog, que fan pensar, fan reflexionar, fan veure el món amb una altra perspectiva, i en definitiva t’aporten alguna cosa per fer-te millor com a persona. Però de “En la cocina”, se’n surt absolutament indemne, més indemne encara que del Codi Da Vinci, que quan l’acabes et fa exclamar “Pos vaya merda”, en autèntic català incorrecte, però que com a mínim t’ha absorbit durant el temps que ha durat la lectura.
El llibre ens presenta a en Gabriel, chef d’un hotel que ha viscut temps millors, i passa per la seva cuina multicultural amb tots els conflictes que hi pugueu imaginar; la seva novia, una cantant que aspira a l’èxit; la mort d’un dels treballadors de la cuina; la relació amb el seu pare que té una malaltia terminal; amb la seva germana, bastant canviada; la revisió de la figura materna, que amagava una depressió bipolar; les tendències hereditàries d’aquests trastorns; la relació amb una immigrant russa (Lena) a la que acull, en principi desinteressadament; les màfies i el tràfic de persones; els polítics i com s’asseguren la jubilació....i amb tot això, tan prometedor, no es va enlloc més que a un happy end forçat.
Hi ha passatges, això sí, que val la pena recordar, com la conversa en la qual Lena parla de com va ser obligada a exercir la prostitució, amb el seu escàs vocabulari, que fa posar la pell de gallina. O el monòleg d’un polític que anticipa l’actual crisi econòmica mundial, i que va ser escrit abans de que aquesta esclatés.
Per la resta, no val la pena l’esforç.
dijous, 25 de febrer del 2010
HOMENATGE A ESPRIU
dilluns, 15 de febrer del 2010
SABER PERDER
Novel·la de David Trueba, que corria per casa feia temps i que finalment he llegit. Quatre personatges: Sylvia, una adolescent que fa 16 anys i que tindrà un accident que li canviarà la vida; el seu pare Lorenzo, amb qui viu des de la separació, que acaba de cometre un assassinat. L’avi, Leandro, professor de piano que cuida a la seva dona malalta i desenvolupa una obsessió per una prostituta. I finalment, Ariel, un futbolista argentí que arriba a Madrid per jugar i que no aconsegueix conquerir el cor dels aficionats.
Les quatre històries s’entrellacen per formar-ne una de sola. El llibre està ben escrit, els personatges ben tractats i ben dibuixats, incloent-hi els secundaris, i en general en podria recomanar la lectura si no fos que no m’ha agradat a pesar de tot això.
M’ha cansat una mica l’estil de narrar-ho tot, com si fos un guió: sembla que David Trueba vulgui fer cine amb les paraules. I tampoc no m’ha agradat que, al final, el títol resulti premonitori, una mica com si una novel·la d’Agatha Christie es titulés “El asesino es el mayordomo”. Potser no he empatitzat gaire amb els personatges, sobretot amb Lorenzo i Leandro.
Reconec, però, els seus mèrits objectius, i us encoratjo a que opineu per vosaltres mateixos.
RESTAURANT MARISQUERIA ROSALERT
Una casa històrica, situada a la cantonada de Diagonal amb Nàpols, que data del 1947, i una decoració una mica demodé però encara amb encant. La benvinguda és un mostrador nevera ple de peix i marisc, i el restaurant és al fons. És un d’aquells llocs on esperes trobar senyores molt tenyides i molt maquillades i senyors amb panxa; n’hi havia alguns, però també hi havia gent d’uns 30 o 40 anys, en grups i en parelles. Mantenen l’entranyable logo de la catalaneta amb un peix en una mà i una llagosta en l’altra, que recordava d’haver-hi anat fa molts anys, de nena.
El servei també és una mica antic: d’aquells que et donen conversa.
El menjar és bo i sense artificis. El preu és el d’una celebració, però de les que es poden fer cada mes.
El que vàrem menjar: calamars a la romana, magnífics i fets de casa, un veritable luxe. Musclos al vapor, sense trampa ni cartró, molt bons. Pop a la gallega, bo, tot i que n’he menjat de millor. Croquetes de bacallà, francament decebedores. Graellada de peix i marisc: calamarsons excel·lents, cloïsses magnífiques, lluç i rap que feien bona l’afirmació de que el peix, si és bo, com menys condimentat millor. La única pega, les cuques, si son grosses, les bullen abans de passar-les per la planxa. Suposo que és per assegurar que queden cuites, però llavors perden tot el suc i el sabor. Les postres són les que esperes en un restaurant d’aquest tipus: res de sofisticat, els sabors de sempre. Els profiterols són molt recomanables, i també la coca de Llavaneres. Això, amb pa sucat, una ampolla petita d’Extrissim Bach, i dues ampolles d’aigua, va sortir per uns 40€ per persona. La trampa: les aigües valen uns 3€ cadascuna.
Recomanable per al qui vulgui anar a un restaurant dels de sempre, que si ha aguantat és perquè ho fa bé.
dimecres, 10 de febrer del 2010
JE L’AIMAIS
Novel·la d’Anna Gavalda, breu (157 pàgines), adaptada al cinema però fins on jo sé no estrenada al nostre país.
Un home taciturn, callat, aparentment un disminuït emocional, s’endú a la seva jove, a la que el seu fill i marit, respectivament, ha abandonat, a la seva segona residència al camp, per tractar d’animar-la. Assistim al diàleg entre els dos personatges, i ell li acabarà revelant el secret de la seva vida: una altra dona.
Anna Gavalda parla, altre cop, de sentiments. El personatge de la jove abandonada és previsible però no per això menys real: ira, depressió, ràbia, tristor...el que es pot esperar en una situació així. El veritable protagonista, el que ens depara la sorpresa, és el sogre, que ens revela que ha tingut una vida sentimental (1ª sorpresa), que ha estat intensa (2ª sorpresa) i que l’ha marcat per sempre (3ª sorpresa). Així s’aconsegueix que un personatge aparentment incapacitat per estimar o sentir se’ns faci proper, humà, emotiu i que entenguem la decisió de consolar a la seva jove.
La tesi del llibre és que un pot deixar una relació per coratge i continuar-la per covardia: aquesta tesi és l’exposada pel sogre.
Els sentiments es narren sense artificis, però també sense contencions perquè així els viuen els personatges. Tot plegat fa que sigui un llibre difícil de deixar, però també difícil d’acabar perquè el volem assaborir a poc a poc. La única pega, un final massa abrupte per al meu gust, que necessita un temps per a ser paït.
FINAL DEL JUEGO
Per fer-me perdonar els meus darrers pecats lectors, he llegit de nou Julio Cortázar. Una penitència que es fa molt a gust, he de dir.
Els contes de Cortázar estan escrits en un castellà lleugerament tenyit d’argentí, i ens narren situacions aparentment quotidianes però on l’insòlit és sempre a punt d’aparèixer. L’etiqueta de realisme màgic és fàcil, però no prou completa.
Les paraules insinuen més que acoten, amb precisió d’artista i no de cirurgià. Si Cortázar fos cuiner, sabria fer pastissos sense pesar els ingredients. Els finals també queden apuntats, oberts, insinuats, i la certesa d’allò màgic o impossible ens envaeix progressivament en els segons que segueixen a la lectura de la darrera paraula.
Final de Juego reuneix totes aquestes característiques. Hi ha contes de ressonàncies kafkianes, com Axolotl, o amb final de novel·la negra, com El río o Continuidad de los parques, i la que per a mi és una de les millors històries de Cortàzar, La noche boca arriba.
Aquest autor que ha influït a tota una generació de lectors (i també a algun dramaturg del seu país), sembla haver quedat en l’oblit darrerament. Deixeu-me, doncs, que faci meu l’slogan publicitari que es van empescar els seus editors a Espanya: Cal llegir a Cortázar.
dimecres, 27 de gener del 2010
TWILIGHT
Sí, amics. Desprès de mirar amb aires de suficiència als qui llegien els llibres de la saga al metro, desprès de jurar que jo mai no llegiria aquest fulletí adolescent, Nostre Senyor m’ha castigat...hi he caigut de quatre grapes. Porto una setmana que no llegeixo, i gairebé no faig, res mes. Em sento com un inspector de la guia Michelin al que haguessin enxampat a MacDonald’s.
I parlant-ne amb gent de gustos literaris similars, he vist que no sóc la única en haver-hi caigut, cosa que, en contra del tòpic, em consola.
Deixeu que em redimeixi, parlant-ne.
El millor comentari sobre l’èxit d’aquesta saga el vaig trobar llegint la crítica de Lluna Nova a Fotogramas. El crític, del que m’agradaria molt recordar el nom per citar-lo en condicions, venia a dir que el qui desqualifica l’adolescència i els seus problemes titllant-la d’edat del “pavo” és perquè la té massa lluny com per recordar com de malament es pot arribar a passar.
I una mica és això. Anem a pams. Tots tres llibres tenen la mateixa estructura: un preàmbul en el que se’ns anticipa un tros d’acció, dos terços més o menys descriptius-contemplatius, i un terç final d’acció trepidant, més un epíleg. Gairebé sempre, la narradora i protagonista és (Isa)Bella Swan. No us explicaré la trama, més enllà de que va d’un vampir (bo, no xucla humans) i una humana que s’enamoren. Si la voleu buscar, és a Wikipèdia, de forma més o menys fidel segons les versions idiomàtiques.
El primer i el segon volums de la saga, al meu entendre els millors, exploren les pors adolescents, els complexes, els secrets, la intensitat dels sentiments en aquesta edat. En el segon especialment, està excel·lentment descrita la depressió que pateix la protagonista, amb el seu pou fosc que sembla no tenir sortida, les seves tendències autodestructives, els esforços sobrehumans per dissimular, i la manca d’èxit en això darrer, junt amb la impotència dels qui l’envolten. El tercer i el quart, ja més folletinescs (el quart és com l’epíleg de Harry Potter però allargat durant mig llibre), tracten del vell conflicte del vampir (immortalitat i condemnació eterna), i exploren un triangle amorós clàssic: el paio que t’agrada i el que et convé. Tot això en un entorn més d’aventura i fantasia clàssica.
Se’l acusa de cursi: ho ha de ser, en algun moment, però ho trobo justificat, pel tema que tracta, i per l’edat dels protagonistes. Cal dir que la veu de Bella Swan també conté unes saludables dosis d’autoparódia davant la seva mateixa cursileria.
Se’l acusa de estar farcit de tòpics: la noia nova al poble, el triangle abans esmentat, la mare eternament adolescent i la filla responsable, el pare taciturn però de cor noble, el dolent que en realitat no és dolent, les cites a clàssics....i ho està. Probablement per això funciona, per la sàvia combinació d’elements que ens resulten familiars.
Se’l acusa d’estigmatitzar el sexe fora del matrimoni. No m ‘ha semblat que faci apologia de res, sinó que dona una veu coherent als seus personatges: un senyor nascut a principis de segle passat pensaria així mateix, i si a més està capacitat físicament per fer mandonguilles de la seva parella, probablement tingui certes reserves envers el sexe.
Resumint, ho recomano per als qui els agraden les sagues, per als qui els agrada la literatura fantàstica, i per als qui vulguin tornar a l’adolescència per una estona, tot donant gràcies de que sigui una malaltia que es cura amb l’edat.