dijous, 14 d’octubre del 2010

IN THE COMPANY OF CHEERFUL LADIES

Es tracta d’un dels capítols de la saga “the nº1 ladies detective agency”, escrita per Alexander McCall Smith, un autor escocès que retrata a la perfecció el món de Botswana.
Precious Ramotswe és la primera dona detectiu de Botswana, i en aquesta ocasió s’ha d’enfrontar al seu passat. La història potser no té més, i queda al final poc acabada. Potser calia haver llegit els capítols previs per trobar-li més gràcia, però el llibre em va caure a les mans pel mòdic preu d’un euro, i no vaig poder resistir-me a la seva acolorida portada, com en general no em puc resistir a res que sigui de coloraines.
El que té molt de mèrit i molta gràcia és la manera com està escrit. Amb dosis subtils d’ironia, amb un llenguatge que vol reproduir la manera de narrar oralment les històries a l’Àfrica, i amb un profund respecte i amor per la terra on té lloc la trama.
Els personatges, especialment femenins, queden molt ben dibuixats. Mma Ramotswe és una dona de “constitució tradicional”, intel·ligent, subtil i molt dotada per a la diplomàcia i les relacions humanes, però com sol passar, quan ha de resoldre els seus problemes necessita ajuda externa, i aquí entra la seva ajudant.
El que se’ns deixa entreveure, parlant de costums, d’ambients, i de manera de fer, és una societat en transformació, i en permanent tensió entre la tradició i la modernitat. I, com totes les bones novel·les de misteri, en realitat ens parla més de la condició humana que de misteris.
 In the Company of Cheerful Ladies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.