dilluns, 23 de novembre del 2009

FIRMIN


Firmin és una rata que neix en una llibreria, i que devora llibres, primer literalment i desprès metafòricament. Els seus congèneres no l’entenen, i els humans veuen una rata fastigosa: Firmin està sol, i no es pot comunicar més que per llenguatge de signes, amb les limitacions que comporta la mà d’una rata per a fer els signes. El seu món és un barri afectat per un pla de remodelació; un barri marginal, brut, poc estètic, que sucumbirà davant la piqueta, un barri per al que no hi ha pietat, com no n’hi ha per a les rates.

La novel·la de Sam Savage està escrita en un to trist i melangiós, però no arriba mai al drama escabellat. Tot hi és contingut, pausat, inevitable, i ens porta cap a la fatalitat, però ho volem sentir, ho volem saber, i sentim una irresistible empatia cap a Firmin, aquest ésser atrapat entre dos móns i que no pertany a cap d’ells.

A més de la història de Firmin, la seva família, el llibreter, l’escriptor fracassat que el recollirà, el barri a punt de destrucció amb els seu cinema i els locals de mala mort, hi trobem cites i referències als llibres que llegeix Firmin, però en cap moment no es cau en la pedanteria tan freqüent als llibres sobre lectors. Firmin ens provoca, sovint, un somriure trist als llavis.

Molt recomanable, especialment per als qui estimen els llibres.

2 comentaris:

  1. Jo no l'he llegit, però m'han parlat molt i molt bé d'aquest llibre... a veure si hi ha sort i cau per Nadal (o m'apropo a alguna de les biblioteques, que les tinc una mica abandonades darrerament -les no jurídiques, vull dir-)...

    ResponElimina
  2. Doncs jo també te'l recomano. A més, és de lectura fàcil, que també s'agraeix, sobretot desprès de les espessors de la literatura jurídica.

    ResponElimina

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.