divendres, 9 de juliol del 2010

PETITA ILLA





Aquest llibre el vaig trobar al costat d’un contenidor, lloc on no pertany en absolut perquè és una lectura que he gaudit molt.
Novel·la d’Andrea Levy que retrata la immigració caribenya a Anglaterra. El llibre té tres veus: Gilbert, un soldat llicenciat jamaicà, que desprès de lluitar per la Mare Pàtria es troba que la rebuda no és la que esperava; Hortense, la seva dona, educada amb maneres angleses que topa amb el menyspreu dels anglesos; i Queenie, la propietària de la casa on els dos anteriors lloguen una habitació.
En la novel.la se’ns parla de la guerra, des del punt de vista dels soldats de les “colònies”, que se sorprenien del racisme de l’exèrcit americà (amb batallons segregats) per topar desprès de la guerra amb un racisme més subtil però encara més cruel en el país pel qual havien lluitat. Queenie, a més, ha de cuidar al seu sogre, malalt mental des de la Primera Guerra Mundial, mentre el seu marit no torna a casa tot i fer dos anys que ha estat llicenciat. Hortense, que podia permetre’s un cert aire de superioritat a la seva illa natal per la seva pell clara i el seu títol de mestra, es troba que les feines a les que pot tenir accés a Londres son d’un altre tipus, i ha d’encaixar la decepció pel que troba en la seva vida a la metròpoli.
Més tard s’hi incorpora Bernard, el marit de Queenie, amb les seves experiències durant la guerra i desprès, en la repressió de les revoltes a l’Índia.
Història de personatges magníficament dibuixats, ens mostra uns punts de vista que no coneixem sobre uns fets que sí que coneixem: guerra, post guerra i immigració. Altament recomanable, l’única pega es que la trama culebroneja a estones, però l’embolcall, les veus que ens parlen i la manera en que està escrita fan que sigui absolutament perdonable. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.