dimecres, 6 d’abril del 2011

CIGRONS AMB CARBASSA

A petició popular (bé, d'una persona, concretament, a la que he retrobat per aquests ciberespais de Déu desprès de molts anys) transcriuré una de les dues receptes que sabia fer la meva àvia, els cigrons amb carbassa, o com deia ella, amb carabassa.
Les quantitats son aproximades, per a desesperació dels qui voleu pesar i mesurar...ho sento, però sempre he fet aquesta recepta a ull.

Cigrons, si són cuits un pot, però val la pena comprar-ne uns de bons, si son ecològics millor, deixar-los en remull en aigua tèbia una nit, i coure'ls.
Carbassa, aproximadament un quilo. Les millors són les que et dóna algú que té hort, madurades a la planta, amb el color pujat, tendres i ben carregades de sucre.
Ceba tendra o qualsevol ceba blanca i suau, tipus Figueres. Una peça mitjaneta.
Daus de bacó, encara que són opcionals i no hi eren en l'original.
Oli, sal, pebre i una punta de canyella.

El primer que s'ha de fer és pelar la carbassa, i tallar-la a trossos de la longitud d'un dit, l'amplada de dos o tres dits, i un gruix de mig centímetre aproximadament.
Un cop teniu la pila de carbassa, s'ha de tallar la ceba petitona, i sofregir-la a foc suau en una cassola. Quan ja ha canviat de color, afegiu la carbassa, i deixeu-la fer a foc lent. Aneu vigilant, però: el procés que ha de seguir és coure's i anar-se desfent, fins a quedar com una confitura de carbassa. Podeu ajudar-la si aneu xafant amb una cullera de fusta de tant en tant, i si la carbassa no tragués prou aigua, l'hi podeu afegir un got. Quan ja gairebé és un puré, hi afegiu els cigrons, remeneu bé, i rectifiqueu de sal, pebre, i afegiu una mica de canyella, sense passar-se. Deixeu que la carbassa s'acabi de fer puré, i ho servim amb els daus de bacó ben torrats en una paella. Jo ho faig a foc suau, sense oli, i així perden una mica de greix, i queden torrats en ell, procés doblement interessant per salut i per gust.

Doncs això, espero que en gaudiu.

Ah! L'altra recepta que sabia fer la meva àvia és el llom amb salsa de llet i ametlles. En podeu trobar una versió que afegeix xampinyons al blog Baixa Gastronomia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.