dijous, 29 de setembre del 2016

THE FIFTH ELEPHANT


Aquesta és la 24ena novel.la del MónDisc. En ella, la Guàrdia de la Ciutat d'Ank-Morpork incorpora una secció de Trànsit, i un nou sistema de missatgeria, els Clacks, que substituirà als coloms.
A més, es produeix l'estrany robatori de la réplica de l' Scone de Pedra ( sátira de la Pedra de Scone) que, en la seva versió autèntica, és imprescindible per a coronar al rei dels nans.
Samuel Vimes es nomenat ambaixador al remot país d'Überwald, habitat per nans, trolls, vampirs i homes llop, i hi ha d'anar a negociar les importacions de greix. Überwald té grans dipósits subterranis de greix, des que el cinqué elefant del títol, un dels que sostenien el món sobre la tortuga, va relliscar i va caure en aquell racó de MónDisc.
En aquest volum, Pratchett satiritza els contes de terror i les llegendes d'Europa central; els costums i rituals de la reialesa, els pous de petroli, i fins i tot els moviments d'abstinència de l'alcohol. He de dir que potser hi predomina la intriga i la investigació criminal, però té moments brillants, com unes dues o tres pàgines que són una deliciosa paródia del teatre de Chéjov.
I com sempre en Pratchett, hi ha una segona lectura. La paradoxa de Teseu, un antiquíssim enigma filosófic, és una de les claus per a resoldre el misteri de la pedra robada.You did something because it had always been done, and the explanation was "but we've always done it this way." A million dead people can't have been wrong, can they?
-- (Terry Pratchett, The Fifth Elephant)

Sam Vimes could parallel process. Most husbands can. They learn to follow their own line of thought while at the same time listening to what their wives say. And the listening is important, because at any time they could be challenged and must be ready to quote the last sentence in full. A vital additional skill is being able to scan the dialogue for telltale phrases such as "and they can deliver it tomorrow" or "so I've invited them for dinner?" or "they can do it in blue, really quite cheaply."
-- (Terry Pratchett, The Fifth Elephant)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.