dilluns, 20 de juny del 2016

VENGEANCE


Interessantíssim relat de la operació contraterrorista, orquestada pel govern d'Israel, que va seguir al famosos i desgraciat atemptat contra atletes israelians als Jocs Olímpics de Munich.

George Jonas recull el testimoni de l'agent que va dirigir la operació. A diversos agents se'ls va encarregar la formació d'un equip que havia de moure's per Europa, amb una llista d'objectius, relacionats segons sembla amb el terrorisme pro palestí, a eliminar.
Steven Spielberg en va fer una pel·lícula, Munich, encara que no va ser del tot fidel al relat periodístic. Relat que ha estat discutit, tant per israelians com per palestins, cosa que, al meu entendre, li dóna bastants visos de veracitat.

Està narrat com una novel·la policíaca, de manera que no es pot deixar de llegir, i a més, no estalvia els clarobscurs de la missió: morts de companys, operacions fallides, i gent que viu del terrorisme, venent informació i "logística" al millor postor.

També és d'interès el desengany del protagonista, no tant amb la operació contraterrorista, que troba perfectament justificada, com amb els politiqueigs, la burocràcia, i la classe dirigent d'Israel, que, com a tot arreu, se'n aprofita de la bona fe i del patriotisme de la gent per fer-los servir com a carn de canó.

En els contres, l'autor es pro israelià sense fissures. Cal dir, però, que no se'n amaga en cap moment, així que ja sabem a qué juga. I que també justifica les operacions contraterroristes, dient que els seus autors se situen en una categoria moral superior a la dels terroristes, Que ja és dir. Personalment crec que un estat democràtic ( i Israel, amb totes les seves limitacions i tot i que a alguns els hi pesi, ho és) no és pot posar mai al nivell dels terroristes, fent el que ells fan.
Tot i els peròs, també és interessant sentir una veu diferent, per variar de tanta retòrica pro palestina, a vegades excessivament complaent.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris son benvinguts, però si ets spam t'enviaré un malefici.