dimecres, 22 de juny del 2011

IDEES FRESQUES

Aquí va un altre post de receptes, recuperades d'un article que vaig escriure fa temps per a  la revista NEXE.
Cuinar en plan artista sempre és un plaer, però cuinar per obligació és molt pesat, i més quan la temperatura ja fa que nosaltres mateixos ens cuinem a foc lent, o a la brasa si estem al sol. Aquí teniu unes quantes idees estivals.

CARPACCIOS SENSE RISC DE SALMONELLA

Compte amb els productes crus, especialment els d’origen animal: han de ser molt frescos, i mai no s’ha de menjar carn d’au crua. Aquí teniu un parell de carpaccios de verdures.
El primer: xampinyons laminats, amanits amb una vinagreta de dues parts d’oli per una de suc de llimona, sal, pebre, mig gra d’all picat amb el ganivet, i julivert. Cal marinar-ho unes 3-4h.
El segon: carbassó a rodanxes molt fines (millor si ho talleu amb tallafiambres), amb la mateixa vinagreta però substituint l’all per mitja ceba tendra, també picada. S’ha de marinar més estona, unes 8 hores, i se serveix guarnit amb parmesà i pinyons torrats.

BEGUDES REFRESCANTS

La clàssica llimonada, en versio A.T. (Abans de la Thermomix): Fem una infusió amb la pell de tres llimones, 115g de sucre, i aigua calenta. Ho deixem junt fins que es refredi, ho colem i afegim el suc de les llimones. Guardar a la nevera i servir ben fred.

Lhassi: 1 iogurt natural de llet sencera, millor si és grec; mig envàs de iogurt d’aigua freda, un pessic de sal, la vostra espècia preferida (canyella, clau, cardamom, curry, menta, alfàbrega, fins i tot all). Es passa pel minipimer i se serveix ben fred. No és una beguda dolça, però per això mateix és més refrescant. Encara que també hi ha versions dolces, com el lhassi de mango. En aquest cas, iogurt normal, aigua, sucre al gust i polpa de mango ben madur. 


PLATS ÚNICS

Amanida completa,  amb ¼ k de formatge tipus manxec semi, tallat a daus; 1 llauna petita de pebrots vermells, trossejats; 100g gambes petites cuites i pelades; 100g blat de moro de llauna; 100g pèsols cuits, 400g macarrons bullits. Ho amanim amb oli d’oliva, alfàbrega, sal i pebre.

Esqueixada andalusa: ¼ k de bacallà per esqueixada, remullat; 1-2 patates, 1 taronja o aranja, ½ ceba, un grapat d’olives negres tipus Aragó (arrugades); oli d’oliva, pebre vermell. Bullim les patates amb la pell, les pelem i les fem a rodanxes. Damunt de cada rodanxa, un tall de taronja ben pelada; damunt d’ella, una rodanxa de ceba, i finalment el bacallà. Espolvorem el pebre, i amanim amb l’oli. Decorem amb les olives.


dijous, 16 de juny del 2011

LA CASA DEL PROPÒSIT ESPECIAL



John Boyne, l’autor del Nen del Pijama a Ratlles, ha escrit aquest llibre que novela la fi dels Romanov, i també la fi del segle XX.
Georgi Danilovich Yachmenev, habitant d’un miserable poblet rus, s’interposa entre una bala i el Gran Duc Nicolau Nicolaievitx. Tot i que ho fa per amistat, per evitar que l’amic que ha disparat sigui castigat, és tractat com un heroi i traslladat al palau del tsar, per tenir cura del tsarèvitx Alexei. Però això, i tot el que va seguir, ens ho explica des d’un hospital de Londres on la seva dona s’està morint. Hi ha un secret, això ho sabem des del principi, i, tot i que la principal feblesa del llibre és que de seguida l’endevinem (una mena de “vés que aquesta no sigui aquella”), Boyne ens manté en tensió i ens fa seguir passant pàgines. La fi dels Romanov és altament novelable (Rasputin, l’abdicació, l’assassinat de la família, els luxes de la cort en contrast amb la pobresa del poble, l’hemofília d’Alexei...) i Boyne no decep, fent un novelot romàntic a estones, ben documentat però amb les lògiques llicències, i que ens fa passar una magnífica estona. Molt ben imaginades les descripcions de la vida domèstica dels Romanov, i molt ben explotada la part sinistra de Rasputin. I també ens fa molt viu al personatge del narrador, tant, que desitjaríem que hagués estat real, i que la història que ens explica també ho hagués estat.
Recomanable per a tots els públics.