dilluns, 27 de juliol del 2015

CHRISTMAS STORIES

Recull de relats nadalencs, irregular com tots els reculls, amb perles com algun relat de Nabokov.
Descobrim al Tolstoi cristià, els misteris de Conan Doyle, la ironia de Saki, i hi trobem històries alegres o tristes, com el Nadal mateix. Permet també descobrir autors que desconeixíem.


dilluns, 20 de juliol del 2015

COM PUC AJUDAR? CRÓNIQUES D'UN VOLUNTARI SOCIAL

Relat autobiogràfic de Maurici Blancafort, voluntari d'Amics de la Gent Gran, amic personal, i cul inquiet en general.
Ens narra la seva "caiguda del cavall", quan va patir un aparatós accident de moto (possiblement el capítol més reeixit literàriament) i com va decidir fer alguna cosa pels altres, en aquest cas, la gent gran.
Amics de la Gent Gran és una entitat que procura acompanyament i afecte a gent gran que viu sola; vaig ser-ne voluntària durant una etapa de la meva vida, i per tant conec també a força gent que surt al llibre.
Personalment m'interessava l'exercici arqueològic al voltant de l'entitat i la seva història, i m'ha agradat la sinceritat que hi posa l'autor, que no sap fer les coses a mitges i per tant es despulla bastant. Tothom que hagi estat en una entitat similar, però, s'hi pot veure reconegut en els alts i baixos, en el temps bons i no tan bons, alegries i desenganys, i també en els canvis vitals i la seva influència en el voluntariat.
Pot també inspirar a d'altres, i precisament per això no és complaent: fer de voluntari és una de les millors coses que es pot fer en la vida, però no és necessàriament un camí de roses.
Heu de saber, també, que tots els beneficis van a Amics de la Gent Gran, així que també es contribueix a una bona causa.

dilluns, 13 de juliol del 2015

LE POINT AUX TROIS ARCHES

Ismail Kadaré novel·la la construcció d'un pont, a Albània, sobre un riu maleit, narrada per un monjo coetani als esdeveniments. Aquesta és, en realitat, l'excusa per analitzar la fi d'un món, l'Albània medieval, on els enfrontaments pel tron entre diversos senyors feudals portaran a la invasió turca.  La construcció del pont i l'emmurament ritual d'una persona perquè aquesta es pugui fer sense entrebancs, és també un gran exemple de manipulació de les masses, que ara potser es fa més a l'engròs i abans es feia amb les cançons dels trobadors i els fenomens "paranormals".
Interessantísima lectura, llibre dels que t'absorbeixen i et fan oblidar el món al teu voltant, escrit en un to malenconiós que ens posa dins la pell del narrador, i ens fa veure que els grans canvis comencen amb petits esdeveniments.
Recomanable per a tothom qui vulgui una bona novel·la històrica, més enllà de culebrots sobre construcció d'esglésies diverses.


dilluns, 6 de juliol del 2015

THE HITCHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY

Novel·la de Douglas Adams, un clàssic de la ciència-ficció. L'acció comença a casa d'Arthur Dent, que està a punt de ser demolida, juntament amb el planeta Terra sencer, per construir una nova autopista intergalàctica. Justament, el mateix dia, el seu millor amic li confessa que és extraterrestre, i que el món s'acaba. Ambdós queden flotant en l'espai, amb la guia que dóna nom al llibre. Curiosament, anticipa el traductor automàtic i el llibre electrònic.
Trobem un robot depressiu, uns ratolins que són més del que semblen, i descobrim una sèrie de mons en un viatge que continua en dos llibres més, perquè el seu origen es troba en uns guions radiofònics.
Un clàssic, com ja hem dit, que sempre ve de gust com tots els clàssics.