dimecres, 30 de març del 2016

HADRIANA DANS TOUS MES RÊVES

Novel.la de René Depestre, autor haitià que va publicar aquest llibre al 1988.
A Haití, l'any 1938, assistim al casament de la bellíssima Hadriana Siloé, que cau morta desprès de dir el "Sí".
El llibre explora la mitologia zombi, amb una primera part misteriosa i una segona que no ho és tant, i que ens explica, justament, el misteri. Resumint, la màgia negra funciona perquè la gent hi creu.
Aquesta história màgica i romàntica, amb tocs de realisme màgic, i amb el rerefons de les tradicions haitianes sobre zombies i casaments, és molt recomanable.


dissabte, 12 de març del 2016

IN MEMORIAM TERRY PRATCHETT

Tal dia com avui fa un any que va morir un dels autors més presents en aquest blog, i és de justícia que li fes un homenatge.
El seu món de fantasia, sospitosament similar al nostre, ofereix tots els registres de la bona literatura fantàstica. En efecte, tots hem tingut un cap estirat com els elfs, o una iaia sàvia i múrria com les bruixes de Lancre, o hem conegut un venedor ambulant tan porc com CMOT Dibbler, o un funcionari públic tan honest com en Carrot o el sergent Vimes, o una aristòcrata que recull animals abandonats com Lady Sybil...
En els seus llibres, però, sempre hi és present un missatge, que la ètica és tot allò que fa humans als humans, i que el mal comença tractant als altres com a coses.
Pratchett va satiritzar la política, l'esport, el Nadal, la mort, la informàtica, la universitat, el periodisme, l'antic Egipte, el cinema.....i ens ha fet, i ens continua fent, riure i pensar alhora.

Una cita d'un dels seus llibres, Reaper Man, que s'escau molt a la seva militància en pro d'una mort digna:

What can the harvest hope for, if not the care of the Reaper Man?

I per acabar, un homenatge al seu vitalisme, també militant.

dimecres, 2 de març del 2016

LA MARINADA SEMPRE ARRIBA

Memòries d'infantesa i primera joventut del periodista Lluís Foix.
Ens narra la vida de postguerra en un poble de la Vall del Corb, extrapolable a qualsevol zona rural de secà de Lleida.
Hi apareixen persones, llocs, cases i tasques agrícoles que l'autor recupera de l'oblit, d'una vida dura que per sort ha millorat força en aquests pobles, però que es recorda amb nostàlgia.
Per saber més sobre un temps i un país determinats, m'ha agradat molt, potser pels meus orígens segarrencs.