dijous, 20 de desembre del 2012

LA CONSOLANTE




Novel.la d'Anna Gavalda. Es una autora que m'agrada força, com proven altres ressenyes d'aquest blog...però he de dir que aquest llibre m'ha avorrit bastant, i que darrerament em sembla una pèrdua de temps irreparable llegir coses avorrides.

Gavalda té un estil lent i descriptiu que va molt bé per parlar de sentiments, però que aquí es torna en contra de la història, i diria que fins i tot del lector. Cal sumar-hi que no hi ha subjectes en la primera part del llibre, cosa que en dificulta la lectura, en el que per a mi és una llengua estrangera.
Un home s'assabenta de la mort de la mare d'un amic seu d'infantesa, espècie d'amor platònic de quan era petit. A partir d'aquesta anècdota Gavalda gira i tomba i remena sobre l'estat depressiu del seu protagonista, cosa que es fa francament tediosa, avorrida i pesada. He "conegut" altres personatges depressius que no son tan plastes, francament....
La segona part, molt més optimista i vitalista, és més agradable de llegir, amb l'aparició de Kate, un personatge alegre i optimista que viu envoltat d'animals....però que personalment m'ha semblat escapat de "La casa de la pradera".

Vaja, que no m'ha agradat (per si en quedaven dubtes) i que li he donat l'oportunitat de llegir-lo fins al final perquè la Gavalda sempre deixa bon gust de boca, cosa que aquí no m'ha passat. 

dimarts, 11 de desembre del 2012

LA JOYA DE LA CORONA


1st edition



Novel.la de Paul Scott que inicia el seu Quartet del Raj, i que va ser objecte d'una adaptació televisiva de Granada Television als anys 80.
El Macguffin de la història és  triangle amorós que s'estableix entre Hari Kumar, un indi educat a l'anglesa i per tant situat entre dos móns cap dels quals és seu del tot; Daphne Manners, anglesa soltera i sense familiars directes, que rebutja el racisme dels seus conciutadans; i Ronald Merrick, sergent de policia anglès destinat a l'ïndia, entestat a mantenir l'statu quo colonial.
Aquesta història d'amor impossible amb tragèdia inclosa serveix a l'autor per a fer un excel.lent retrat de l'India del final del domini britànic, quan les coses començaven a canviar però potser no tant.
Recomanable com a novel.la a seques, i per entendre un temps i un lloc prou interessants.